Manuálterápia a reumatológia szolgálatában

Mi az a manuálterápia?

Boldog lány manuálterápiás kezelést kap

Magyarországon a kiropraktika és a manuálterápia kevésbé elterjedt kifejezések. A mindennapi életben csontkovácsként szoktak a manuálterapeutára hivatkozni. Mindenképp tekintsünk el a csontkovács szó esetlegesen pejoratív csengésétől, hisz ez a terület komoly orvosi előképzettséget igényel. Magyarországon egyedül a Semmelweis Egyetemen oktatják akkreditált, posztgraduális képzés formájában, melyre csak végzett orvosok és gyógytornászok nyernek felvételt.

A manuálterápia összetett vizsgálati módszereken alapul, melyet a páciens egész testét figyelembe vevő kezelés követ. Ennek a célja a mozgásszervrendszer visszafordítható elváltozásainak (ízületek, izmok, idegek, stb) a rehabilitációja. A hagyományos képalkotó rendszerekkel (CT, röntgen, MRI) végzett vizsgálatok nem minden esetben képesek feltárni az ízületek, izmok funkciózavarait. Ezen segít egy teljes mélységben diagnosztizáló manuálterápiás vizsgálat, kezelés. Az államilag támogatott egészségügy nem alkalmas az ilyen szintű terápiás foglalkozásokra, ezért kulturált, igényes környezetű magánklinikánkon várjuk pácienseinket!

Mikor forduljak manuálterapeutához, csontkovácshoz?

A lakosság nagy része szenved valamilyen ízületi vagy mozgásszervrendszeri panasztól. Ezek túlnyomó része orvosolható manuálterápiával. Az alábbi esetekben indokolt a szakember felkeresése:

  • derék, hát, nyak fájdalmak
  • izom vagy ízületi problémából adódó mozgáskorlátozottság
  • ízületi gondok
  • láb vagy kézzsibbadás
  • gerincferdülés
  • fejfájás, szédülés esetén ideggyógyász beutalására
  • kezdődő gerincsérv vagy gerincsérv műtét utókezelése

Noha a fent sorolt területeken nagyon hasznos tud lenni a manuálterápiás kezelés, bizonyos esetekben nem ajánlott az alkalmazása. Pl gyulladás, akut trauma, daganatok, csontritkulás (relatív), agyi érbetegség, ízületi ankylosis (összecsontosodás).

Manuálterápiás szakorvosaink

Dr Veszter Béla manuálterapeuta fényképe

Dr. Veszter Béla

manuálterapeuta, csontkovács

A Semmelweis Orvostudományi Egyetemen végeztem 1988-ban. A szakvizsgáimat sebészetből, később pedig traumatológiából tettem le. A székesfehérvári Fejér Megyei Kórház Baleseti Sebészeti osztályán dolgoztam.
A saját betegségemen (nyaki porckorongsérv) révén ismerkedtem meg a manuálterápiával, mellyel nagyon pozitív tapasztalatokkal gazdagodtam. Ezért elvégeztem a Semmelweis Egyetemen akkreditált manuálterápia tanfolyamot. 2011-ben elindítottam Székesfehérváron a manuál terápiás magánrendelésemet, 2017-től pedig már az Öreghegyi Magánklinikán is praktizálok.