ízületi fájdalmak kezelése lökéshullám terápiával

Fizikoterápia és fizioterápia az ízületi betegségek kezelésében

A fizikoterápia a természet energiáit használja a gyógykezeléshez, fő célja a természetes fájdalomcsillapítás, az izomlazítás, és a gyulladások csökkentése.A fizioterápia szó jelentése: gyógykezelés természetes módszerekkel.

A fizikoterápiával a krónikus és az akut ízületi és degeneratív betegségeket kezeljük. Fő célja a fájdalomcsillapítás, az izomlazítás, a gyulladások csökkentése, illetve az ödémák eltüntetése. Többféle kezelési mód közül a szakorvosi javaslatok alapján végezzük a kezelést, ami függ a beteg alapbetegségétől. Leggyakrabban láb, derék, nyaki izületi panaszokat kezelünk. Előfordul sportsérülések utáni izomhúzódás, izom szakadás utáni kezelés is.
A gyógytorna, gyógymasszázs és fizikoterápia kezelések lényegében egymásra épülnek, mindig a reumatológus szakorvos dönti el, hogy melyiket kell választani a gyógyulás és a természetes fájdalomcsillapítás érdekében.
Az ókorban elsősorban a hydro- és balneoterápiát alkalmazták. Például Claudius császár orvosa bénult gyermekek fürdőjébe elektromos halakat helyezett, s így gyakorlatilag elektroterápiát alkalmazott akkor, mikor még az elektromosság fogalmát sem ismerték. A kutatást a pontos megfigyelés jelentette. A középkorban a fizioterápia inkább a háttérbe szorult. Tudományos alkalmazása a 18. században, az elektromosság és a sugárzások felismerésének időszakával kezdődött. A 19. század hozta a nagy fejlődést. Ekkor tették le a modern hidroterápia, gyógytorna alapjait, egyre szélesebb körben terjedt az inhalációs terápia, tudományos alapokra helyezték a masszázst, az elektromágneses indukció felfedezésével az elektroterápiás kezelések bővültek. A 20. században, különösen a második világháborút követően felgyorsult a fejlődés, mely napjainkban is tart. Sajnos, a civilizációs betegségek, a balesetek, a veleszületett rendellenességek megkövetelik a módszerek, technikák fejlődését, újra áttekintését. Ma már az oki kezelés vátotta fel a megfigyelésen alapuló tüneti terápiát, melyet a tudományok fejlődése, a különböző hatásmechanizmusok tisztázása tett lehetővé.
Hagyományosan a beavatkozások kapcsán bevitt energia szerint osztályozzák. Tehát: elektroterápia, fototerápia, mechanoterápia, magnetoterápia.
Magánorvosi mozgásszervi centrumunkban a legkorszerűbb fizioterápiás kezelések mellett gyógytora, gyógymasszázs és Sensolite polarizált fényterápia is segíti az izületi és mozgásszervi betegek gyógyulását.